another blog

  • ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 6945908475. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
  • ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ - http://koptikiraptiki.wordpress.com/
  • ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK - https://www.facebook.com/pages/Anna-Groppa-_-%CE%A4ailor%CE%9Cade-Clothing-since-1971/281929975240258

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Είδη υφαντικών ινών και είδη υφασμάτων! (2ο μέρος)


Πριν μάθουμε να κόβουμε και να ράβουμε, οφείλουμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την πρώτη ύλη, με την οποία θα δημιουργήσουμε τα ρούχα μας. 
Την πρώτη ύλη, την οποία θα αγγίζουμε όσο ράβουμε και θα μας αγγίζει όσο φοράμε τα ρούχα μας
Ώστε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς πρώτη ύλη χρειαζόμαστε για κάθε ρούχο που έχουμε φανταστεί! 
Διότι συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά τα υφάσματα, αναλόγως και του σχεδίου πατρόν που έχουμε επιλέξει! 

Άρα πρώτα έρχεται η έμπνευση του σχεδίου του ρούχου και ακριβώς μετά η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ! 
ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ! 


ΙΝΕΣ ΥΦΑΝΣΗΣ

πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Τα υφάσματα κατασκευάζονται από ίνες. 
Οι ίνες, από τις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, είναι είτε φυσικές είτε τεχνητές, είτε προκύπτουν από συνδυασμό φυσικών και τεχνητών ινών.
Η προέλευση των ινών μπορεί να είναι ζωϊκή (μαλλί, μετάξι), φυτική (βαμβάκι, λινάρι, γιούτα), συνθετική (νάυλον, πολυεστέρας, ακρυλικό) ή και ορυκτή (υαλοίνες). 
Στο παρελθόν όλες οι ίνες προέρχονταν από τη φύση (πρόβατα, φυτά, κλπ), αλλά κατά τον 20ο αιώνα άρχισαν να παράγονται τα προϊόντα του πετρελαίου και οι συνθετικές υφαντικές ίνες. 

Φυσικές Ίνες.

 Ζωικής προέλευσης: 
  • Μαλλί (έριο).
Παράγεται από το τρίχωμα χορτοφάγων ζώων και κυρίως από το πρόβατο. Μπορεί όμως να παραχθεί και από το τρίχωμα της κατσίκας (αίγας), της καμήλας, κλπ. Το μαλλί απορροφά την υγρασία και είναι κακός αγωγός της θερμότητας.
μαλλι προβατου (πηγή εικόνας: Wikipedia. org)
Τα μάλλινα υφάσματα, ανάλογα με την προέλευση των ινών τους κατατάσσονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:
1. Κασμίρια (cashmere)Πήραν το όνομά τους από την ινδική πόλη Κασμίρ, καθώς αποτελούσε κέντρο κατασκευής των υφασμάτων αυτών. Οι ίνες των κασμίρ κατασκευάζονται από μαλλιά προβάτου της ράτσας μερινός, ενώ άλλοτε κατασκευάζονταν από μαλλιά της αίγας των Ιμαλάϊων. 
Είναι το πιο μαλακό, πολυτελές και ζεστό στο είδος. Θα το βρεις σε πολλές τιμές και είδη. Γίνεται μόνο από το υπόστρωμα που έχουν αυτά τα ζώα - πολύ μαλακό και αφράτο - για να τα κρατά ζεστά στις καιρικές συνθήκες που ζουν. Τα κομμάτια από την Αγγλία / Σκωτία και την Ιταλία θεωρούνται τα καλύτερα.
2. Αλπακά (alpaka wool). Κατασκευάζεται από ένας είδος προβατοκάμηλου της Ν. Αμερικής. Οι τρίχες του ζώου αυτού είναι πολύ λεπτές.
3. Βικούνια (Vicuña wool). Κατασκευάζονται από τις τρίχες της προβατοκάμηλου της Ν. Αμερικής Βικουνίας (λάμα βικούνια). Οι τρίχες του ζώου αυτού είναι πολύ μαλακές και σπειροειδής. 
4. Μοχέρ. Κατασκευάζεται από τις τρίχες αιγών της Άγκυρας Τουρκίας.  
5. Καμηλό (camel hair). Κατασκευάζονται από τις μαλακές καμηλότριχες.
6. Ανκορά. Πολύ μαλακό νήμα με αφράτη και χνουδωτή υφή που προέρχεται απ' τον ομώνυμο λαγό. πολλές φορές το συναντάμε σε προσμίξεις με μαλλί ή ακρυλικό και είναι ιδανικό για βραδινά πλεκτά.
7. Λάμπσγουλ. Μαλακό και ελαστικό μαλλί που προέρχεται από νεαρά πρόβατα. Κατάλληλο να φορεθεί κατάσαρκα.
8. Μερινό. Είναι από τα πιο λεπτά και φίνα νήματα και άρα δεν τσιμπάει καθόλου. Αυτό γιατί προέρχεται από πρόβατα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία λόγω κλίματος, έχουν πολύ μαλακό τρίχωμα. Είναι ιδανικό για υπέρκομψα πουλόβερ που εφαρμόζουν γάντι.
9. Μοχέρ. Ελαφριά ίνα που μοιάζει με το ανκορά αλλά είναι εμφανώς πιο άγρια. Είναι επίσης πιο ανθεκτική και δεν μπαίνει στο πλύσιμο όσο τ' άλλα μαλλιά. Προέρχεται από την κατσίκα ανκορά. Τα πλεκτά από μοχέρ είναι ιδιαίτερα θυλικά αλλά τσιμπανε και ενδέχεται να προσθέτουν πόντους.

  • Μετάξι.
Ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή φυσικά υφάσματα, είναι μαλακό, ανθεκτικό και απορροφητικό. Οι ίνες του παράγονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Το μετάξι είναι λεπτό, δροσερό ύφασμα με υπέροχη λάμψη. Ανάλογα με την πυκνότητα της ύφανσης και το πάχος του μεταξονήματος τα μεταξωτά υφάσματα διακρίνονται σε κρέπια, ταφτάδες, ζορζέτες, μουσελίνες, βελούδα, Μαροκέν, ζέρσεϊ.
Μπορεί να είναι και πιο ματ και "άγριο" όχι απαραίτητα σατέν, όπως το σουά σοβάζ και το σαντούγκ. 
Υπέρ: Είναι πολύ ελαστικό, δεν τσαλακώνει, δεν ξεβάφει, δεν ξεχειλώνει. Φοριέται όλο τον χρόνο. 
Κατά: Είναι αρκετά ακριβό. Θέλει προσεκτική μεταχείριση στο καθάρισμα. Ευαίσθητο στο σιδέρωμα και στα αποσμητικά.


Φυτικής προέλευσης (βαμβακερά - λινά):
  • Βαμβάκι.
Προέρχεται από το φυτό βαμβάκι (βάμβακας ο ποώδης). Βαμβακερά υφάσματα είναι το  τούλι, το ντρίλι, ο αλατζάς, το καμπότ, ο χασές, τα τσίτια. 
Οι ίνες του βαμβακιού είναι υποαλλεργικές. Το ύφασμα από βαμβακοίνες είναι δροσερό αλλά τσαλακώνεται σχετικά εύκολα.
Η φυσική του ίνα παράγεται από το ομώνυμο φυτό, με γνωστές υποκατηγορίες την ελαφριά ποπλίνα, το πιο παχύ και γυαλιστερό μερσεριζέ, το πικέ (με τις τελίτσες π.χ. polo shirts), το terry cloth (πετσετέ) και το twill. 
Υπέρ: Απορροφητικό, δροσερό. Δεν το τρώει ο σκόρος και σιδερώνεται εύκολα.
Κατά: Τσαλακώνει σχετικά εύκολα (για να είναι πιο βολικό το συναντάμε συχνά με συνθετικές προσμίξεις). Ξεθωριάζει. Γενικά δεν είναι από τις πιο ανθεκτικές φυσικές ίνες με εξαίρεση το ντενίμ.
βαμβακι(πηγή εικόνας: Wikipedia.org
  • Λινάρι (λινό).
Προέρχεται από τις ίνες του μέσα φλοιού του φυτού λιναριού. Οι ίνες του λιναριού είναι λείες, στιλπνότερες και ισχυρότερες από τις ίνες του βαμβακιού αλλά βάφονται δυσκολότερα. Είναι επίσης ο καλύτερος αγωγός της θερμότητας από κάθε άλλη υφαντική ύλη και επιτρέπουν στη θερμότητα του σώματος να φεύγει γρήγορα. 
Το ύφασμα από λινάρι είναι πιο ανθεκτικό και γυαλιστερό από το βαμβάκι, καθώς και ένα από τα πιο παλιά γνωστά υλικά.
Υπέρ: Για το καλοκαίρι, απορροφητικό, αφήνει το σώμα να αναπνεύσει 
Κατά: Τσαλακώνει, ξεθωριάζει. Φοριέται μόνο το καλοκαίρι.


  • Κάνναβη.
Προέρχεται από το φυτό κάνναβη που παράγει αρκετά χοντρά νήματα. Με κάνναβη κατασκευάζονται κυρίως σκοινιά, τσουβάλια και δίχτυα. 
  • Βατίστες.
Προέρχονται από τις ίνες του βλαστού ενός σινικού φυτού (βοϊμαρία). Τα υφάσματα είναι λεπτά, φίνα, με υφή μεταξωτή. Βατίστες κατασκευάζονται και από βαμβάκι
  • Γιούτα.
Προέρχεται από τις ίνες φυτού της τροπικής ζώνης που λέγεται κόρχορος και μοιάζουν με τα υφάσματα της κάνναβης.Έχουν όμως μικρότερη αντοχή. Χρησιμοποιούνται για περιτύλιγμα εμπορευμάτων, για τάπητες, κλπ.
  
Τεχνητές Ίνες
  • Ραιγιόν (ή τεχνητό μετάξι ή βισκόζη).
Στην αρχή λεγόταν τεχνητό μετάξι και είναι η πρώτη συνθετική ίνα (έτος κατασκευής 1891). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνθετικό ύφασμα από φυσικές πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού. Θυμίζει το κρεπ, είναι ελαφρύ, "πέφτει" και δημιουργεί πτυχώσεις με την ομορφιά ενός φυσικού υλικού και φοριέται όλες τις εποχές (δυστυχώς τσαλακώνει εύκολα). Ουσιαστικά η βισκόζη είναι ένα είδος ρεγιόν. Κατασκευάζεται από κυτταρίνη και μοιάζει με το φυσικό μετάξι. 

  • Τσελβόλ (ή τεχνητό μαλλί).
Παρασκευάζεται από το τεχνητό μετάξι. Το τεχνητό μαλλί είναι υδατάνθρακας ενώ το φυσικό πρωτεΐνη. 
  • Νάιλον.
Πρώτη ύλη του νάιλον είναι η φαινόλη. Οι ίνες του είναι ελαφριές, πολύ ελαστικές, βάφονται εύκολα, και έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τις ίνες από μετάξι. Παράγωγο του πετρελαίου, η πρώτη αμιγώς συνθετική ίνα στην ιστορία. Σε μια πρόσμιξη, αυξάνει την ανθεκτικότητα του ρούχου, βοηθά ή και καταργεί το σιδέρωμα, στεγνώνει σε χρόνο ρεκόρ, δεν τρώγεται από τον σκώρο. Στα κατά του έχει πολύ γυαλιστερό φινίρισμα, η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού και το κόμπιασμα. (πολυαμίδη είναι η κοινή ονομασία του νάιλον).
  • Πολυεστέρας.
Οι ίνες από πολυεστέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή σχεδόν όλων των υφασμάτων, είτε μόνες τους είτε ανάμικτες με φυσικές ίνες (πχ. με ίνες από βαμβάκι). Η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη συνθετική ίνα, δεν είναι τόσο ελαστική όσο το νάιλον και συνήθως διαρκεί περισσότερο. Δεν "μπαινει" , στεγνώνει εύκολα και δεν τσαλακώνεται.
  • Ακρυλικό: 
Βασική πρώτη ύλη στη βιομηχανία των πλεκτών και των μαλλιών. Δεν τσαλακώνει και πλένεται στο πλυντήριο. Κάνει τα πλεκτά πιο ανθεκτικά, αλλά δεν εμποδίζει την δημιουργία κόμπων.
  • Λύκρα: 
Εφεύρεση της dupont (το πατενταρισμένο όνομα είναι spandex) μπορεί να τεντώσει 500% χωρίς να σπάσει ή να χάσει τη φόρμα του. Ανακατεύτεται με τα πάντα και κάθε φορά που θα το δείς στην ετικέτα του ρούχου μπορείς να περιμένεις ελευθερία κίνησης.
  • Microfiber: 
Μια νεότερη πολυεστερική ίνα που μιμείται καλύτερα από τις υπόλοιπες τις ιδιότητες των φυσικών, Μαλακή, ελαφριά,δημιουργεί υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και πολλές φορές έχουν ένα απαλό φινίρισμα που θυμίζει το μετάξι ή το σουέτ. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των συνθετικών. (εύκολη φροντίδα, αντοχή στη φθορά,στο νερό, στο τέντωμα).
  • Νεοπρέν: 
Συνθετικό λάστιχο με τις ιδιότητες του φυσικού. Αντοχή στο λάδι, στα χημικά, στη φωτιά, ελαφρότητα, αγκαλιάζει το σώμα και συγκρατεί τη θερμότητά του - κατεξοχήν υλικό για δύτες, σέρφερ κ.λ.π. Πρόσφατα, έγινε sporty chic χάρη σε ονόματα όπως Chanel, Balenciaga, Prada.
  • Πολυεθουράνη: 
Συνθετικό υλικό που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος. Μπορεί να προσθέσει χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στις καιρικές συνθήκες και η ελαστικότητα, γι'αυτό χρησιμοποιείται ως εξωτερική στρώση.



Μεικτές Ίνες - Σύμμεικτα υφάσματα

Οι μεικτές ίνες γίνονται από τη νηματοποίηση δύο διαφορετικών ινών. Μπορούν να αναμιχθούν φυσικές ίνες μεταξύ τους, για παράδειγμα βαμβάκι και μαλλί αλλά και τεχνητές με φυσικές ίνες (ημισυνθετικά υφάσματα). Πρόκειται για τα σύμμεικτα υφάσματα (μαλλί – πολυέστερ / βαμβάκι – πολυέστερ / λινό – πολυέστερ / μαλλί – πολυέστερ + ελασταίν (= ελασταίν, μπαίνει σε μικρές δόσεις 5-10% για να δίνει ελαστικότητα).


Και από το http://www.ifantourgiki.gr/wwwgreek/eidh_yfasmaton.asp για τα μεταξωτά!!! 

ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΞΩΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ.

ΤαφτάςΤαφτάς ολομέταξος. Ύφασμα στητό, δίνει όγκο στη φούστα.
DuchesseDuchesse ολομέταξο και Duchesse Acetate η Polyester . Ύφασμα βαρύ, στητό με λάμψη σατέν. Δίνει όγκο και πολυτέλεια στο νυφικό.
Οργάντζα ΣατινέΟργάντζα ολομέταξη. Ύφασμα διάφανο στητό. Έχει λάμψη σατέν.
Οργάντζα ΜεσαίαΟργάντζα ολομέταξη. Ύφασμα με λίγη διαφάνεια και λάμψη σατέν.
Οργάντζα ΒαρυάΟργάντζα ολομέταξη. Ύφασμα στητό, βαρύ, χωρίς διαφάνεια, με λάμψη σατέν. Δίνει όγκο και πολυτέλεια στο νυφικό.
ΣοβάζΣοβάζ ολομέταξο ( soie sauvage ). Λέγεται και shantung ή dupion . Ύφασμα στητό με κόμπους στη ύφανση.
Κρεπ ΣατένΚρεπ Σατέν ολομέταξο και Κρεπ Σατέν Acetate / Viscose. Ύφασμα βαρύ, χυτό. Μία όψη σατέν και η άλλη κρεπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο όψεις.
ΣατένΣατέν ολομέταξο. Ύφασμα λεπτό, χυτό, σατέν από την μία όψη.
Σατέν Διπλής ΌψεωςDouble Satin ολομέταξο. Ύφασμα βαρύ, χυτό, σατέν και από τις δύο όψεις.
ΜουσελίναΜουσελίνα ολομέταξη. Ύφασμα λεπτό και ελαφρύ με διαφάνεια. Δίνει αέρινο στυλ στο νυφικό.
Μουσελίνα ΣατινέΜουσελίνα σατινέ ολομέταξη. Ύφασμα λεπτό και ελαφρύ με λάμψη σατέν.
ΖορζέταΖορζέτα ολομέταξη. Ύφασμα ελαφρύ, χυτό με λίγη διαφάνεια. Κατάλληλο για νυφικό με πτυχώσεις.
ΚρεπΚρεπ ολομέταξο. Ύφασμα βαρύ, χυτό χωρίς διαφάνεια.
Τούλι μαλακόΤούλι μαλακό ολομέταξο. Κατάλληλο για αέρινο νυφικό και για πέπλο.
Τούλι σκληρόΤούλι σκληρό ολομέταξο. Κατάλληλο για νυφικό και για πέπλο.
Τούλι MarriageΤούλι συνθετικό. Κατάλληλο για νυφικό και για πέπλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου